10 små men underbara bullar
De är superenkla att göra och tar ungefär bara en timme från start tills de är klara!
Jag använder ett recept jag fått av mamma som antagligen ingått i en sån där bok
där man kan samla recept och får x antal hemskickade i månaden.
Brödet heter "Cranks bröd" och heter så eftersom det är ifrån en hälsorestaurang med samma namn.
Cranks öppnade i London 1961 och var en helvegetarisk restaurang. Det finns nu bara kvar en Cranks-restaurang som ligger i Dartington, Devon.
foto; hem.passagen.se
Recept på Cranks bröd:
10 små bröd
Det här behövs:
25 g jäst
3 1/2 dl fingervarmt vatten (ca 37 grader)
1 tsk socker - helst farin
1 tsk salt
5 dl grahamsmjöl
2-2 1/2 dl vetemjöl
Gör så här:
Smula sönder jästen i en bunke. Häll på det ljumma vattnet
plus socker och salt och rör om tills jästen lösts.
Tillsätt sen först grahamsmjölet, sen vetemjölet - rör om lite emellan.
Degen är nu färdig att arbetas tills den blir seg och smidig.
Går bra med degkrok eller i köksmaskin, men är inte alls svår att klara med bara händerna.
Degen delas i två lika delar som var och en formas till en rulle.
Skär sen varje rulle i 5 lika stora bitar precis som de är och placera dem på väl smord plåt
eller plåt med bakplåtspapper.
(Jag brukar lägga dem på ett bakplåtspapper på ett galler så får de snygga ränder på undersidan)
Platta till varje bit lite lätt med knytnäven och strö på en aning grahamsmjöl.
Låt degbitarna jäsa på dragfritt ställe ca 30 minuter.
Sätt under tiden ugnen på 200 grader.
Grädda sedan brödet på mellanfals i ca 20 minuter.
Avnjut som de är eller med något tillbehör.
Jag gillar dem som bäst när de fortfarande är lite varma men mycket ost på, mums!
Cranks hemsida:
http://www.cranks.co.uk/